Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Άσκηση εκκένωσης στο σχολείο μετά από σεισμό


Γίνεται σεισμός κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Οι μαθητές μπαίνουν κάτω από τα θρανία και περιμένουν να σταματήσουν οι δονήσεις. Μόλις ο σεισμός σταματάει, οι μαθητές και οι δάσκαλοι εγκαταλείπουν το διδακτήριο και μαζεύονται, με τάξη, στο προαύλιο. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, δεν έχει εκδηλωθεί φωτιά ούτε έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Ευτυχώς!!!
Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης σε περίπτωση σεισμού, που έγινε στο σχολείο προκειμένου να ελεγχθούν τα μέτρα ασφαλείας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εκκένωση του σχολείου ύστερα από την εκδήλωση σεισμού.
Η άσκηση θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται με επιτυχία τέτοιες καταστάσεις.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Μαυροβουνίου - Κισσάβου




Μια ιδιαίτερη εμπειρία είχαν οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού τους προγράμματος «Φυσικές διαδρομές - Μονοπάτια» επισκεπτόμενοι το περιβαλλοντικό κέντρο. Οι υπεύθυνοι του κέντρου κυρίες Αικατερίνη Σταγιάννη και Παναγιώτα Ντιβέρη, καθώς και οι κύριοι Ηλίας Λουκάς και Μιχάλης Γκαλμποκίνης, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στην φιλοξενία αλλά και στην ξενάγηση.
Στο κέντρο τα παιδιά έμαθαν για την αειφορία, την μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και τους τρόπους που θα το προστατεύσουμε.
Το κολατσιό, στη συνέχεια ήταν υπέροχο.
Η καλύτερη όμως εμπειρία ήταν το μονοπάτι. Ξεκινήσαμε από το Μεγαλόβρυσο. Με σύμμαχο τον φωτοδότη ήλιο και με ένα απαλό αεράκι άρχισε το μικρό μας ταξίδι Ήπιαμε το κρυστάλλινο και καθάριο νερό της πηγής. Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες . Οι εξερευνητές και τα λουλούδια Μία με την κ Παναγιώτα και μια με τον κ. Μιχάλη. Περπατήσαμε στο παλιό πέτρινο μονοπάτι που πήγαινε στην Αγια. Και τι δεν κάναμε. Γνωρίσαμε ποια φυτά και δέντρα ήταν εκεί, μαζέψαμε φύλλα, μυρίσαμε , ακούσαμε το νερό που έτρεχε στο ποταμάκι, τρέξαμε, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, μετρήσαμε την ηλικία των δέντρων, αγναντέψαμε κάτω το Δωτιαίο κάμπο, αναπνεύσαμε καθαρό αέρα, αγκαλιάσαμε τη «ΜΑΝΑ ΓΗ».
Είδαμε όμως και τα άσχημα έργα των σημερινών ανθρώπων. Χάλασαν το μονοπάτι σε αρκετά σημεία και πέταξαν παντού σκουπίδια.
Αλήθεια «ΜΑΝΑ ΓΗ» πόσα μας δίνεις;
Κι εμείς πως σου φερόμαστε;
Εμείς...
Εμείς θα σε φροντίσουμε όσο μπορούμε. Θα το πούμε και στα άλλα παιδιά.
Πιστεύουμε να μας ακούσουν.
Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Κουτσιμανή Αθανασία και Μητράκας Απόστολος