Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού





Σεισμός, σεισμός! Οι μαθητές μπήκαν κάτω από τα θρανία τους περιμένοντας να τελειώσει το φαινόμενο. Στη συνέχεια, όταν σταμάτησε ο σεισμός, τα παιδιά σηκώθηκαν και μαζί με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, με σειρά, όπως προβλέπει το σχέδιο ετοιμότητας, άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο και να συγκεντρώνονται στο προαύλιο κατά τμήματα. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί έλεγξαν τις παροχές ρεύματος και νερού και ερεύνησαν τους χώρους για εστίες πυρκαγιάς. Όταν ο διευθυντής και το εκπαιδευτικό προσωπικό διαπίστωσαν ότι δεν κινδυνεύει κανείς άρχισαν να καλούν τους γονείς για να παραλάβουν τους μαθητές.
Τα παραπάνω ήταν μέρος σεναρίου, για να διαπιστωθεί αν και κατα πόσο λειτουργεί το σχέδιο ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού. 
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος  εκκένωσης του σχολείου από μαθητές και διδακτικό προσωπικό ήταν τρία περίπου  λεπτά.
Η άσκηση ετοιμότητας επαναλαμβάνεται, με πρωτοβουλία του διευθυντή, για να βρίσκονται όλοι σε μια ικανοποιητική κατάσταση ετοιμότητας έτσι ώστε όχι μόνο να απομυθοποιηθεί το φαινόμενο του σεισμού, αλλά κυρίως γιατί η γνώση των στρατηγικών που απαιτούνται  σε τέτοιες καταστάσεις σωζει ζωές.