Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Μαγικός Αυλός



Την όπερα για παιδιά "Ο Μαγικός Αυλός" του B. A. Μότσαρτ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές της Ε΄2 τάξης και των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας . Την παράσταση ανέβασαν ο Σύλλογος Φίλων Σ.Ο.Ν.Δ.Λ. και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Ο «Μαγικός Αυλός» είναι γερμανική όπερα σε δύο πράξεις, τη μουσική έχει συνθέσει ο Β. Α. Μότσαρτ και το λιμπρέτο έγραψε ο Εμάνουελ Σικανέντερ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου του 1791 στην Βιέννη, υπό τη διεύθυνση του Μότσαρτ και με τον Σικανέντερ στο ρόλο του Παπαγκένο και το κεντρικό θέμα της όπερας «Μαγικός Αυλός» είναι η δύναμη της αγάπης για τον άνθρωπο.
Οι μαθητές με τη συνοδεία της ορχήστρας (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων) είδαν να ζωντανεύει ο μύθος και να ξετυλίγεται στα μάτια τους ένας ονειρικός τόπος (ίσως η αρχαία Αίγυπτος) όπου συγκρούεται το καλό με το κακό και αναδεικνύονται αξίες όπως η φιλία και η αγάπη.
Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές παρέλαβαν ένα έντυπο-παιχνίδι παιδαγωγικού χαρακτήρα, με θέμα την όπερα και τον Μαγικό Αυλό, ενώ το σχολείο πήρε CD με τα τραγούδια (άριες) της παράστασης.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το έργο όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη φορά που παρακολούθησαν όπερα, αλλά και γιατί τα κουστούμια και τα σκηνικά ήταν πολύ όμορφα.


Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά


Ο διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου σας εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ το 2010

Γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου





Με μια σεμνή και όμορφη γιορτή τίμησαν οι μαθητές του σχολείου την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ο δάσκαλος της Δ΄1 τάξης, κ. Καλογιάννης Δημήτριος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος πλαισιώθηκε με βίντεο και εικόνες αρχείου εκείνης της εποχής, μεταφέροντας το μεγαλείο εκείνων των στιγμών που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο δίνοντας στη χούντα ένα ισχυρό χτύπημα και θα φέρει ένα περίπου χρόνο αργότερα τη λευτεριά στην πατρίδα. Την επιμέλεια τις εκδήλωσης είχαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του σχολείου ενώ την ευθύνη της χορωδίας είχε η μουσικός του σχολείου.
Με το τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του σχολείου ευχαρίστησε τους συντελεστές της γιορτής για την όμορφη και άψογη παρουσίαση.

Το έπος του '40 στο σχολείο μας




Για μια ακόμα χρονιά το σχολείο μας τίμησε τους ήρωες του Έπους του '40, με μια όμορφη γιορτή που συγκίνησε και γέμισε με ενθουσιασμό τους μαθητές και τους δασκάλους. Τα παιδιά των τμημάτων των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων απάγγειλαν ποιήματα, ενώ η χορωδία πλαισίωσε την εκδήλωση με γνωστά τραγούδια εκείνης της ηρωικής περιόδου της ιστορίας μας. Την ευθύνη για τη μουσική επιμέλεια της γιορτής είχε η δασκάλα της μουσικής κ. Αμαλία Σδρόλια, ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε η δασκάλα του Α΄ 3, κ. Ντούνα Ελένη. Παράλληλα ο διευθυντής παρέδωσε στο σημαιοφόρο και τους παραστάτες τη σημαία με την οποία θα παρελάσει το σχολείο στις 28 του Οκτώβρη.

Τιμητική εκδήλωση στο σχολείο






Το σχολείο μας τίμησε πρόσφατα δύο εκλεκτά του μέλη, που πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους τόσο στο 23ο δημοτικό όσο και στην τοπική κοινωνία και τώρα συνταξιοδοτούνται τερματίζοντας μια διαδικασία προσφοράς, στα παιδιά, πολλών χρόνων. Πρόκειται για την εκπαιδευτικό κ. Κακάτσιου Βάσω, που για πολλά χρόνια ήταν δασκάλα του σχολείου και τον κ. Μπελιά Αντώνη, που υπηρέτησε από τη θέση του διευθυντή και του δασκάλου το 23ο δημοτικό.
Την τιμητική εκδήλωση οργάνωσε ο διευθυντής του σχολείου κ. Κοσμάνος Νικ. και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μαζί με τους μαθητές.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες του διευθυντή, των προϊσταμένων του πέμπτου και πρώτου γραφείων α/βάθμιας εκπαίδευσης κ. κ. Πράπα Αντ. και Κίτσιου Χρ. καθώς και του σχολικού συμβούλου Καραδήμου Δημ. οι οποιοι αναφέρθηκαν στο έργο των δύο εξαίρετων δασκάλων.
Έπειτα ακολούθησαν οι ομιλίες των δύο τιμώμενων προσώπων που ήταν φορτισμένες συναισθηματικά καθώς γύρισαν το χρόνο πίσω και ξετύλιξαν το κουβάρι των αναμνήσεων από την πολύχρονη καριέρα τους.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί Σδρόλια Αμαλία, Πατσιόλης Γιάννης και Παπανικολάου Βασίλης, σχηματίζοντας ένα μικρό γκρουπ, έπαιξαν και τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια με τα οποία ομόρφυναν την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, οι μαθητές του σχολείου τραγούδηασαν και έπιξαν μαυρο θέατρο για να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τους δασκάλους που αποχωρούσαν από την ενεργό δράση αλλά θα ήταν πάντα κοντά τους.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βράβευσε τους δύο εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.