Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ 23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ 23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, πρωτοπορεί εισάγοντας  στην εκπαιδευτική διαδικασία τον κινηματογράφο.
Με την πεποίθηση ότι οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν κριτικό πνεύμα απέναντι στα  οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας γενικά και ειδικότερα στον κινηματογράφο, και ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη με την οποία τα παιδιά πρέπει να γνωριστούν ,η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου μας κ. Βρεττοπούλου  Μάρη σε συνεργασία με τη  δασκάλα κ.  Μπασδραβάλα Χριστίνα επιχειρούν να κάνουν την γνωριμία .
 Να φέρουν κοντά στα παιδιά την μαγεία της μεγάλης οθόνης, να τα βοηθήσουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ,να προβληματιστούν, να στέκονται κριτικά σε ότι τους προσφέρεται  και τέλος να “μαθαίνουν” με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτό που γνώριζαν μέχρι τώρα.
Οι ταινίες που επιλέγονται κάθε φορά  παρουσιάζονται στους μαθητές αφού προηγηθεί μια μικρή εισαγωγή για το θέμα της ταινίας αλλά και για το τι θα πρέπει να προσέξουν ,τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της προβολής.
Μετά  το τέλος της ταινίας τα παιδιά παίρνουν τα φύλλα εργασίας που έχουν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί και γίνεται ανάλυση της ταινίας. Ακολουθεί συζήτηση με βάση τα ερωτήματα του φύλλου εργασίας, αλλά και τις ερωτήσεις – επισημάνσεις των μαθητών.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές των Δ΄, Ε΄και Στ΄τάξεων του σχολείου. Οι προβολές πραγματοποιούνται ανά 15θήμερο εντός του σχολικού ωραρίου.
Με μεγάλη χαρά είδαμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα και να συμμετέχουν ενεργά και με ευχαρίστηση στην όλη διαδικασία.
Η Στ΄τάξη με την βοήθεια και την εποπτεία της κ. Βρεττοπούλου ετοιμάζει και θα παρουσιάσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς ταινίες μικρού μήκους.
 Η εξέλιξη του προγράμματος μέχρι τώρα έχει ως εξής :
·        16 Φεβρουαρίου 2012 – Παρουσίαση με χρήση Power Point : Εισαγωγή στον κινηματογράφο (Δ’,Ε΄και Στ΄τάξεις)
·        21 Φεβρουαρίου 2012 – Προβολή ταινίας για τις Ε΄και Στ΄τάξεις: “ The Circus” – Το Τσίρκο / Charlie Chaplin ( εισαγωγή στον βωβό κινηματογράφο )
·        23 Φεβρουαρίου 2012 – Προβολή ταινίας για τη Δ΄τάξη: “Hop
·        6 Μαρτίου 2012 – Προβολή ταινίας για τις Ε΄και Στ΄τάξεις – Αφιέρωμα στον ενδοσχολικό εκφοβισμό (bullying): “ The bridge to Terabithia H γέφυρα για την Τεραμπίθια”
·        8 Μαρτίου 2012 – Προβολή ταινίας για τη Δ΄τάξη: “The Chicken – Το κοτοπουλάκι” 

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα  ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ 23οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ





Για την εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, οι μαθητές γράφουν:


 


«Στις 29/1/12 επισκεφτήκαμε, τα παιδιά της Στ τάξης, τη Θεσσαλονίκη. Πρώτα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Όλοι μείναμε έκπληκτοι από τα κειμήλια, τη ζωή και την ιστορία των Μακεδονομάχων. Κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος. Αργότερα φτάσαμε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ ή αλλιώς Πλανητάριο. Αφού ξεναγηθήκαμε στα «μυστικά» των πρώτων αυτοκινήτων και θαυμάσαμε τα πρώτα μοντέλα, είδαμε την τεχνολογία των προγόνων μας, τα εργαλεία, τα σπίτια, τα καράβια τους, ύστερα ήρθε η ώρα μας!!! Το Τεχνοπάρκο έχει ό,τι έχει σχέση με φυσικές παραξενιές. Μουσική με την αφή, εκπληκτικές οφθαλμαπάτες και ακουστικά φαινόμενα. Μα το πιο εντυπωσιακό ήταν η ταινία στον τεράστιο «θόλο». Ούτε 3D να βλέπαμε!!! Πραγματικά, τα πράγματα που είδαμε, που κάναμε, ήταν ένα κι ένα.»
(Βαλέριος Χασιώτης, ΣΤ΄ 2)

«….. στο Τεχνοπάρκο παίξαμε και διασκεδάσαμε πολύ. Αφού μετρηθήκαμε για να δούμε πόσα κιλά είμαστε σε κάθε πλανήτη, σηκώσαμε ένα ολόκληρο αμάξι, είδαμε τον Τσάρλι Τσάπλιν να χορεύει, μέχρι και χάμστερ γίναμε, τρέχοντας μέσα σ΄ ένα κύκλο προσπαθώντας το λαμπάκι να πάει στο κόκκινο και πολλά άλλα που δεν μπορώ να τα πω, γιατί θα γράφω για ώρες, για μέρες, για βδομάδες, για μήνες μέχρι και για χρόνια.»
(Αλέξανδρος Σδράλης, Στ΄2)



«Η εκδρομή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Θεσσαλονίκης ήταν καταπληκτική, φοβερή, απερίγραπτη, φανταστική!!!...»
(Βασίλης Λέτσικας, Στ΄2)

«…..Η εκδρομή στη Θεσσαλονίκη θα μου μείνει αξέχαστη. Βλέποντας την αυθεντικότητα και την καλή συντήρηση των πραγμάτων στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Μετά για το ΝΟΗΣΙΣ δεν έχω λόγια! Μόλις μπήκα μέσα στο Τεχνοπάρκο νόμιζα πως βρισκόμουνα στον παράδεισο ή και στο μέλλον ακόμα. Εκεί υπήρχαν πολλές περίεργες, θαυματουργές αλλά και κάποιες ανεξήγητες για μένα συσκευές….. αυτή ήταν η καλύτερη εκδρομή της ζωής μου.»
(Νίκος Τεμπέλης, Στ΄2)

«Είναι γνωστό ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές ανοίγουν το μυαλό των παιδιών. Έτσι και εμείς, τα δύο τμήματα της έκτης αποφασίσαμε στις 19-1-12 να επισκεφτούμε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (ΝΟΗΣΙΣ) και το Μουσείο του ξακουστού Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη μας στάση ήταν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Παρακολουθήσαμε με χαρά ένα βιντεάκι αφιερωμένο στον Παύλο Μελά , γνωρίσαμε την ιστορία του Αβέρωφ, περιηγηθήκαμε στα δωμάτια, κάθε δωμάτιο είχα τη δική του διαφορετική μαγεία και μάθαμε για τη ζωή των ανθρώπων της εποχής. Στο τέλος αγοράσαμε αναμνηστικές κάρτες. Φύγαμε γεμάτοι περηφάνια που γνωρίσαμε ένα μέρος της ιστορίας του έθνους μας, της Ελλάδας.
Επόμενός μας προορισμός ήταν το πλανητάριο. Εκεί μείναμε έκπληκτοι. Παρακολουθήσαμε μέσα σ’ ένα θολωτό χώρο ένα θαυμάσιο βίντεο για τους πλανήτες και το περιβάλλον. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε σε μια έκθεση τεχνολογίας αυτοκινήτων. Θαυμάσαμε την αρχαία τεχνολογία, μα πιο πολύ μας εντυπωσίασε το Τεχνοπάρκο το οποίο περιελάμβανε εκπαιδευτικά παιχνίδια που στηρίζονταν στη φυσική.
Έτσι λοιπόν επιστρέψαμε στο σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα να ξαναπάμε παρόμοιες εκδρομές.»
(Ύρια  Λέτσικα, Στ΄2)